Hoe makkelijk kan het zijn: gewoon even wat interesse tonen. Een paar vragen stellen en zo een gesprek op gang helpen. Een gesprek dat misschien wel leidt tot nieuwe relaties en netwerken. Deze week maakte ik dat weer mee toen ik een aantal community managers interviewde voor het boek van Bind Community Building.

Op een mail met een verzoek direct een aantal tegenvragen krijgen waaruit blijkt dat er al het één en ander over mij is uitgezocht. Ondertussen is deze persoon ook nog even lid geworden van de ondernemerscommunity van een collega. Het zijn van die simpele dingen die je kunt doen om mensen te tonen dat je oprechte interesse hebt.

Hoewel ik zelf ook zo geïnteresseerd mogelijk probeer te zijn word ik toch elke weer positief verrast door zoveel betrokkenheid. Oprechte interesse is een unieke vaardigheid. Kun je het ook aanleren? Of is het aangeboren? Een talent dus. In de gesprekken die ik voerde met community managers vroeg ik naar wat misschien wel hun belangrijkste vaardigheid is. En dat leverde best boeiende inzichten op. Want veel eigenschappen van het werk liggen misschien al in ons karakter verborgen.

In ‘no time’ gesprekken
Mikky Vrolijk is al 16 jaar community manager van ondernemersforum Higher Level en reageerde dus zo ad rem op mijn mail. “Als ik uitga heb ik binnen ‘no time’ gesprekken”, vertelt ze op haar kantoor in Den Haag. “Dus ik denk dat het ook wel een beetje aan je karaktereigenschappen ligt. En toen je mij vroeg zag ik bij een collega van jou de naam van de community Future Proof The Hague staan. Een ondernemersplatform in Den Haag. Vervolgens zag ik wat bekenden en begonnen mijn radertjes al te werken. Zo gaat dan gewoon bij mij. Altijd op zoek naar verbindingen. Binnenkort spreek ik met haar af om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

Bij elkaar brengen is belangrijkste skill
Guido Jansen startte ooit de Nederlandse Magento-community Dutchento op maar heeft op zijn kaartje niet de titel van community manager staan. “Ik ben in november begonnen bij Randstad als CRO-manager (Conversion Rate Optimization). Toch ben ik daar ook een soort van community manager want hoewel ik met data de usability probeer te optimaliseren, ben ik vooral ook bezig om andere afdelingen aan elkaar te koppelen. De spin in het web. Zo heb ik ‘Canada’ en ‘Italië’ aan elkaar gekoppeld en ook ‘Polen’ en de ‘dotcom’ gaan samen experimenteren en projecten aan elkaar verbinden. Het is zonde als er allemaal fantastische dingen in Japan gebeuren zonder dat we daar als Randstad in Europa iets mee kunnen. Dus ik heb heel veel baat bij mijn vaardigheden om mensen te verbinden. Ik durf wel te stellen dat het bij elkaar brengen van mensen mijn belangrijkste skill is.”

De olifant uit de Rolo-reclame
“Je moet een enorm geheugen hebben, antwoordt Helma Schellen van Seats2meet Eindhoven Strijp-S, s-Hertogenbosch en Tilburg Spoorzone op de vraag wat haar grootste vaardigheid is als community manager. “De olifant uit de Rolo-reclame: onthouden wat mensen bezighoudt en wat er speelt. De verhalen die mensen vertellen zijn de basis om te kunnen koppelen en verbinden. Dat is mijn kapitaal. Maar ook het vermogen om mensen te kunnen verrassen met aandacht. Ik wil het weten want ik ga het nodig hebben. Maar het is een karaktereigenschap die ik niet heb hoeven leren.”

Luisteren en organiseren
Annick Oosterlee van de SPOT-community op Schiphol organiseert misschien wel om de paar dagen een evenement. En toch is planning en organisatie niet haar belangrijkste talent. “Ik ben van nature nieuwsgierig en altijd wel geïnteresseerd in wat mensen in de community te zeggen hebben”, aldus Oosterlee. “In die zin is luisteren mijn grootste instrument. Ik organiseer veel evenementen maar dat beschouw ik toch niet als mijn belangrijkste vaardigheid. Ik organiseer ze omdat ik goed luister en ophaal wat de community wil dat ik organiseer.

Verbinden, nieuwsgierig zijn, aandacht en interesse tonen, goed kunnen luisteren en dat vertalen naar behoeftes. Dit zijn wellicht de belangrijkste vaardigheden voor een community manager. Competenties die niet zouden mogen ontbreken in een vacaturetekst of een profiel.

Ben jij al lid van de Facebook-groep CommunityNL?

Auteur

Peter Staal

Community Building Consultant at Bind

Reacties