Deze maand ben ik begonnen bij Bind, de professionals op het gebied van community building. Na enkele jaren gewerkt te hebben bij Tele2 als community manager, ga ik voortaan voor verschillende opdrachtgevers communities opzetten en beheren. Waar ik eerst het beheer had over één community, ga ik nu verschillende organisaties begeleiden en adviseren. Een grote stap, maar ik heb er zeer veel zin in.

Onder leiding van Kirsten Wagenaar en Peter Staal heb ik afgelopen week een rondje langs de velden gemaakt. Met een nieuwe laptop, een leeg notitieboekje en een voorliefde voor koffie kon ik de week goed beginnen! Kennismaken met alle contactpersonen was echt geweldig. Van Futureproof The Hague en een financiële instelling tot een kennisplatform over infrastructuur en een overkoepelende bibliotheek organisatie. Allemaal hebben ze of starten ze met de ontwikkeling van een community! Er liggen geweldige plannen op tafel en ik heb echt het gevoel dat mijn week voorbij is gevlogen.

Maandag 4 september: MoneYou en Probiblio

De focus voor deze community ligt op co-creatie. Het doel is om samen met community deelnemers diensten en producten te verbeteren en zelfs te ontwikkelen.  Ik heb ervaring in dit proces, waardoor ik meteen aan kon sluiten bij Gabriëlla, die vanuit Bind de community manager is voor het project. Het platform is nog niet live op het moment maar dat gaat binnenkort gebeuren! Om dit te vieren, en de ‘early users’ nog meer te betrekken, wordt er deze week alvast een offline evenement georganiseerd.

Van de tech-wereld die gericht is op innovatie ging ik dezelfde dag nog samen met Kirsten naar Probiblio. Deze organisatie wil meerdere kleinere communities opzetten en activeren om ervoor te zorgen dat specifieke doelgroepen worden geactiveerd en meer betrokken raken bij de bibliotheek. Een groot contrast met de eerste opdracht, maar het is geweldig om te zien hoe verschillende organisaties dezelfde gedachte hebben wanneer ze denken over de inzet van community building.

Dinsdag 5 september: Training Community Management Frankwatching

Kirsten geeft deze training via Frankwatching sinds 2012. De training focust zich op het ontwikkelen en beheren van communities. Ze legt hierbij haarfijn uit wat er verwacht kan worden en wat erbij komt kijken om een community op te zetten en te beheren. Een prachtig moment om mij bewust te worden van welke zaken binnen community management al bekend voor mij waren en welke elementen nog minder bekend. Zeer leerzaam dus.

Woensdag 6 september: CROW

Kirsten, andere collega Eva, en ik hebben daar met de opdrachtgever besproken welke zaken er voor hun community van belang zijn en hoe de ambassadeurs van het platform betrokken blijven en anderen helpen. Het is van groot belang dat experts met elkaar spreken en van elkaar leren. Zo kan een expert op het gebied van innovatie rondom infrastructuur uit Zeeland zijn kennis delen met iemand uit Groningen.

Donderdag 7 september: Future Proof The Hague

Ambassadeurs van organisaties rondom Den Haag kwamen hier bij elkaar om het Future Proof platform te lanceren. Het doel is om kennis en ervaring op het gebied van groene energie, technologische ontwikkelingen en innovatie met elkaar te delen in een online omgeving. Om iedereen te motiveren en enthousiast te maken voor het platform had Eva een bijeenkomst gepland voor deze ambassadeurs. Het plannen van zo’n ambassadeursbijeenkomst vergt misschien veel voorbereiding, maar levert daarna veel op. Het was leuk om even te kunnen ondersteunen. De bijeenkomst was een succes waardoor Eva nu verder aan de slag kan om samen met de ambassadeurs de community verder uit te bouwen. Het was top om hierbij aanwezig te zijn.

Van Amsterdam en Hoofddorp, tot Utrecht, Ede en Den Haag, overal waar Bind in deze periode bij betrokken is, heb ik deze week mogen bezoeken. Zeer inspirerend waardoor ik enorm gemotiveerd ben deze communities verder te mogen ontwikkelen samen met opdrachtgevers.

 

 

 

 

Reacties