Hardstylers community - we will unite.

Hardstylers roepen soms heftige reacties op. Het beeld heerst dat het een agressieve groep is die danst op snoeiharde muziek met veel drugs. In realiteit zijn hardstylers een hele diverse groep met een sterk samenhorigheidsgevoel. Een groep van mensen die genieten van de energie die de muziek geeft en veel naar elkaar omkijken. Vooroordelen en realiteit liggen soms ver van elkaar af. Hoe kan je de behoefte van zo’n groep begrijpen? En is het erg dat zo’n groep zo mysterieus blijft?

Als individu zijn er vaak één of meerdere subgroepen waartoe je behoort, zo werd duidelijk tijdens het MIE evenement eerder deze maand bij de presentatie van BeautifulLives en Q-dance.

Enkele handen gingen de lucht in bij de vraag wie er naar Hardstyle luistert. En wat wordt er van gedacht? Donker, drugs, agressiviteit.. zomaar wat woorden die dan genoemd worden. De hamvraag is hoe het kan dat er grootse hardstylefeesten van wel 80.000 mensen gegeven worden en de buitenwereld deze negatieve vooroordelen houdt.

Volgens Arno Buurman van Beautiful Lives ontstaan deze vooroordelen omdat de groep in een bubbel zit. Bovendien zitten er veel segmenten van mensen in deze bubbel, waardoor het niet eenvoudig te begrijpen is wie dè hardstyler is. “Sommige liefhebbers gebruiken de muziek om samen te ontspannen, anderen om te sporten, en weer anderen om samen los te gaan of voor de focus tijdens het leren van een tentamen. Deze groep is dus niet makkelijk plat te slaan tot één stereotype.”

Job Valkenburg is de communitymanager van de facebookgroep Dedicated to Hardstyle. De community, die inmiddels wel 9000 leden telt verspreid over 73 landen, is een succes. De cultuur omschrijft hij als hecht. “Als iemand iets respectloos deelt vallen gelijk tien mensen deze persoon in de rede”, zegt Valkenburg die als doel heeft om het imago van de hardstyler te verbeteren. Hij heeft het idee om net zoals de instagrampagina ‘People of New York’ een Insta aan te maken voor ‘Dedicated to Hardstylers’. Op deze manier kan hij de diversiteit van de fans laten zien en ze ook een podium geven. Ook is hij aan het experimenteren met het opzetten van een eigen brand. In zijn ideale wereld zou iedereen die je op straat ziet lopen met zo’n kledingstuk het associëren met een hardstyler, een persoon die hoort bij een saamhorige en respectvolle groep. “Het beeld klopt gewoon niet, het zou toch ook niet zo moeilijk moeten zijn om dit te veranderen.”

Job is trots op de Serious Request actie. Voor de tweede keer heeft de community meegedaan. Vip kaartjes, backstage experiences en merchandise pakketten werden geveild en uiteindelijk is er meer dan 4000 euro opgehaald. Het meest bijzondere vindt Job de samenwerking met de hoeveelheid mensen. Platenlabels, agencies en artiesten hebben zich voor deze actie ingezet. De dynamiek van de community wordt ook duidelijk met ‘Forgotten Friday’, waar de leden van de community zijn of haar lievelingstrack van een aantal jaar geleden deelt. Job en zijn team zetten dit in een Spotify-lijst. Op deze manier doet iedereen mee.

Het besloten karakter van de hardstylecommunity zorgt voor vooroordelen over deze groep. Maar volgens Q-dance en communitymanager Job zorgt die geslotenheid juist ook voor meer saamhorigheid en bereidheid om mee te doen. Een hele krachtige community.

Oh ja, en mocht je door dit artikel toch geïnspireerd zijn om eens een hardstylenummertje te draaien zijn hier wat aanraders van Job:

  • D-Block & S-Te-Fan – Gave U My Love & Twilight Zone
  • Keltek – Through The Night & Dark Sun & Down To Earth
  • Ran-D (mijn favoriete artiest) – Hurricane of Zombie

 

Auteur

Dan Leonard

Reacties