Photo by Retha Ferguson from Pexels

Misschien begin je het toch al een beetje te missen, de flauwe grappen van die ene collega, het praatje in de keuken of bij het koffieapparaat. En natuurlijk komt vrijdag de eerste vrijmibo-vanuit-huis er aan. Daarom zetten we de leukste manieren om informeel contact te houden met collega’s onder elkaar. Natuurlijk ook goed te gebruiken om de zieke collega’s een hart onder de riem te steken.

1. Videolunchen

Voor een foodie als mijzelf is het grote voordeel van thuiswerken toch wel dat je helemaal los kan gaan met fantastische zelfgemaakte lunches. Maar wat je natuurlijk wel mist is gezellig samen babbelen tijdens het opeten. Spreek daarom af met je vaste lunchcollega’s om in te bellen tijdens de lunch. 1-op-1 kan via Whatsapp en Facetime, maar als je met meerdere personen tegelijk wil videobellen, gebruik dan bijv. Skype, Google Hangouts of Houseparty.

2. Extra lol met Houseparty

Deze app is al een tijdje populair onder studenten, het is namelijk erg makkelijk in gebruik en heeft een aantal lollige extra’s. De app gaat uit van een simpel idee, namelijk videobellen met meerdere mensen tegelijk. De hele app is gemaakt om lekker informeel en in korte sessies contact te hebben met je vrienden. Ook kun je samen o.a. spelletjes spelen.

Download de app hier (Android en iOS)

3. Hechte band met collega’s?

Deel je eigenlijk al je beslommeringen met een klein clubje collega’s? Dan is de app Cocoon wellicht iets voor jullie. Door slimme clustering raak je niet de draad kwijt zoals bijv. in een Whatsappgroep. Ook als je even niks te zeggen hebt kan je via een notificatie aan iemand laten weten dat je aan ze denkt.

Meer informatie over Cocoon

4. Gebruik een speciale (dedicated) applicatie voor snel contact

Het lijkt misschien overduidelijk, maar om collega’s snel te pakken te krijgen werkt een desktopapplicatie voor chat en video veel beter dan bellen of Whatsapp, aangezien je daar je telefoon voor moet pakken en dus afgeleid bent. Bekende apps hiervoor zijn bijvoorbeeld Discord of Tandem. Op Discord kan je makkelijk een zogeheten ‘server’ aanmaken en spraakkanalen openen. Daarmee hou je eigenlijk een open lijntje met je collega’s. Een simpelere optie is Tandem, een desktopapplicatie waarmee je snel videobelt en scherm kan delen. Verder kan de app ook integreren met Gmail en Slack.

Klik hier voor informatie over Discord  en hier voor meer informatie over Tandem

5. Mis je de geniale playlists van je collega?

Zorg dan dat je hem of haar vraagt Auxparty te gebruiken. Hier tune je live in op wat je collega thuis aan het afspelen is op Spotify. De hilarische interface (met een echte club en DJ-booth) dragen bij aan de lol.

Log hier in met je Spotify-account

6. Organiseer een online pubquiz op vrijdagmiddag

Wie heeft de meest nutteloze kennis op kantoor? Online quiz-platform Kahoot! ken je misschien al van wanneer je een snelle quiz wil maken (en als je tijd over hebt moet je dat vooral doen). Maar wist je dat er ook een hele database met standaard quizzes (engelstalig) beschikbaar is waar je gratis gebruik van kunt maken? Hoeveel weet jij nog van de Romeinse oudheid? Er is zelfs een speciale Corona-Kahoot!.

Bekijk hier de quizvoorraad van Kahoot!

7. Samen een online spelletje spelen

Het klinkt wat knullig, en misschien ben je normaal niet zo van de spelletjes, maar 15 minuten een simpel spelletje spelen met collega’s online zorgt voor ontspanning en biedt de nodige afleiding. Denk bijv. aan de app Words with Friends, de app van het programma De Slimste Mens of een kaartspel-app zoals Play That Card.

Meer informatie over Play that Card

8. Samen series kijken

Voorheen meer een tool voor lange-afstandsrelaties om toch lekker samen series te kijken, maar natuurlijk ook leuk om samen met vrienden of collega’s een serie te kijken. Door een samenkijk-URL te delen start je op hetzelfde moment met kijken en via een chatfunctie kun je live roddelen/commentaar geven. De app werkt alleen in Chrome-browsers.

Installeer hier Netflix Party (Chrome browser)

En tot slot, als je het nog niet had: een informele whatsappgroep

Iedereen heeft er wel een, een appgroepje met vrienden voor foute memes en grappige filmpjes. Als je hem nog niet had, dan is nu de tijd er eentje aan te maken met de grootste grappenmakers-collega’s er in. Gegarandeerd lol!

Auteur

Kristin van der Veen

Reacties