Ik ben Job Valkenburg, 26 jaar oud en woon in Nijmegen. Ik ben in het bezit van een Propedeuse International Facility Management en heb zo’n zes jaar ervaring met online en offline communities. Mijn ervaringen in community building zijn ontstaan vanuit mijn passie om mensen met elkaar te verbinden, mensen met dezelfde interesses of manier van leven…

Dit gaat zelfs terug naar mijn middelbareschooltijd waar ik vriendengroepen met elkaar in aanraking bracht omdat ik zag dat ze het over dezelfde dingen hadden. Uiteraard zijn dat dingen waar ik nu achter kom dat dat vanuit een passie voor verbinden is ontstaan. In de jaren na mijn middelbare school heb ik zelf ook interesses ontwikkeld in onder andere de evenementen en gaming industrie. Van daaruit ben ik zelf communities begonnen omtrent bepaalde muziekgenres, artiesten of games. Door de ervaringen die ik daarmee heb opgedaan zit er in mij een kennis die ik graag wil overbrengen naar andere bedrijven. Op die manier kan ik mijn passie om te verbinden voortzetten binnen professionele organisaties.

Event Management

Buiten mijn werk om ben ik dus constant bezig met verbinden. Zo heb ik mijn eigen Facebook community ‘Dedicated to Hardstyle’ waarbij zo’n 14 duizend fans van het muziekgenre iedere dag over alles wat er mee te maken heeft, spreken. Dit zijn voornamelijk allemaal jongeren tussen de 18-32 jaar oud die maar wat graag evenementen bezoeken. Om die verbinding tussen de leden sterker te maken ben ik ook een eigen community event begonnen met het doel om artiesten, fans & organisaties met elkaar offline te verbinden. Dit doen we doormiddel van een fan dag waarbij leuke activiteiten met artiesten en fans worden georganiseerd.

Hoe modereer je 250 duizend leden en 2 miljoen maandelijkse interacties?

Terwijl veel van mijn communities allemaal in de jongeren doelgroepen vallen is het bijna altijd wel zo dat er flink wat moderatie werk aan te pas komt. Het is tenslotte super makkelijk om tegenwoordig wat te typen en op enter te drukken voor de hele wereld om het te zien. Het volgende is dan ook altijd mijn eerste regel in communities: Heb respect voor elkaar in het uiten van je meningen.
De grootste community waarbij het modereren hiervan een echte uitdaging was, was mijn Call of Duty Warzone Facebook community. In minder dan 6 maanden hadden we 250 duizend leden en 2 miljoen interacties in de maand. Mijn belangrijkste aanpak? Keywords & post notifications. Een ongoing proces van het controleren van deze zaken leverde veel werk op maar tegelijkertijd een leuke en gezellige community.

Staan communities ook in het middelpunt van alles wat je doet?

Tegenwoordig is er letterlijk voor alles een community te vinden. Zowel online als offline probeer ik daar zeker gebruik van te maken. Zelf ben ik een groot fan van onder andere Facebook groepen omtrent politieke partijen, ‘Evenementen opbouw fails’ of Dash Cam footage. Voor je het weet ben ik dan ook lost in het bekijken van domme chauffeurs of quotes omtrent gebeurtenissen in de wereld. Daarnaast join ik altijd meteen een community als ik bijvoorbeeld een nieuwe game heb gekocht of een artiest heeft een nieuwe community aangemaakt voor zijn fans.

Gebruik maken van online communities die er al zijn, kan dat?

Ieder merk heeft de mogelijkheid om doormiddel van community / user generated content een community naar zijn of haar product te trekken. Een goed voorbeeld hiervan heb ik samen met DJ act Frequencerz gedaan in Dedicated to Hardstyle. Ze bestonden 10 jaar en wilde graag een album uitbrengen met hun favoriete tracks. Wie beter dan een community van 14 duizend leden, die ongetwijfeld veel van je muziek hebben gehoord, kan je dat goed vragen? Uiteindelijk kwam de top 10 van de community op het album. Het album was meteen uitverkocht!
Mocht je zelf nou ook graag de mogelijkheden voor een community, of het gebruikmaken van een actieve community, willen bespreken, kom dan gerust eens langs voor een goede kop koffie!

Reacties