Op Reddit staan spontaniteit, eerlijkheid en lol centraal. Op de van origine Amerikaanse community blijf je doorklikken als je er eenmaal verzeild bent geraakt. Er is onder andere te zien hoe vreemden openhartige gesprekken met elkaar voeren, hoe online bewegingen zijn ontstaan en hoe malle creatieve ideeën -waar ergens anders geen plek voor is- hier wel aanslaan. 

Reddit is een Amerikaanse online community die sinds 2005 bestaat. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 500 miljoen geregistreerde gebruikers. Elke gebruiker kan er een vraag stellen, een discussie starten of iets van het web delen. Vervolgens kan de rest hierop reageren. De reacties die de meeste stemmen van de community oogsten, zijn het meest prominent zichtbaar bovenaan. Onderwerpen zijn te rubriceren in zogenaamde subreddits die te volgen zijn door je erop te abonneren. Hieronder staan vijf subreddits die wat mij betreft alleen al Reddit de moeite waard maken.

Roast me – subreddit

De Reddit voor masochisten. Het principe is als volgt: plaats je foto met de handgeschreven verwijzing naar de subreddit, en laat anderen vervolgens je uiterlijk becommentariëren. Het concept is afgekeken van het Amerikaanse televisieprogramma The Roast, waar beroemdheden zich vrijwillig laten afserveren. Het goede van deze subreddit is dat het nooit echt over de schreef gaat. De grappen staan centraal waardoor altijd helder blijft dat we alles met een korreltje zout moeten nemen.

AMA – subreddit

Op deze zogenaamde Ask Me Anything (AMA) subreddit mag je willekeurige gebruikers het hemd van het lijf vragen. Iedereen mag zich aanmelden voor een AMA; beroemd of bijzonder hoef je niet te zijn. Sterker nog: Beroemdheden worden hier zelfs geweerd. Zo krijg je dus aanmeldingen van iemand die voor het eerst sinds negen jaar weer naar de tandarts is geweest, of iemand die in een wapenwinkel werkt. Zij worden stuk voor stuk bestookt met vragen van een nieuwsgierig publiek.

SubredditSimulator – subreddit

Waarschuwing: Niemand op deze subreddit bestaat echt. Alle discussies hier worden gevoerd door bots (software die in staat is te converseren op het web). De subreddit is dan ook uitsluitend bedoeld om naar te kijken en niet om aan te deel te nemen. De discussie wordt elke dag op een vast tijdstip gestart door een bot. Deze bot haalt uit de topdiscussies op Reddit van dat moment een willekeurige en plakt daar ook een willekeurige titel op. Vervolgens zijn er een paar honderd verschillende bots die erop kunnen reageren. Hier wordt op een erg vermakelijke manier totaal langs elkaar heen gepraat.

Change my view – subreddit

Dat beschaafde interacties op het web nog wel mogelijk zijn, bewijst ‘change my view’. Het is de bedoeling dat je hier je eigen ideeën plaatst om ze ter discussie te stellen. Een kritisch publiek daagt je met hun reacties uit om je oorspronkelijke beeld te herzien. De reden dat het beschaafd blijft is dat is dat er wordt gemodereerd op de onderwerpen die aangedragen worden en de reacties die dit uitlokt. Er zijn duidelijke regels die aangeven waaraan een post of een reactie moet voldoen. Er zijn uiteenlopende posts over politiek, segregatie en godsdienst te vinden.

The button – subreddit

The button was een groot experiment. Bovenaan de subreddit stond een grote knop met een timer die aan het aftellen was. Alle gebruikers die een account hadden van voor 1 april 2005, konden op de knop drukken. Als dat gebeurde werd de timer gereset en begon het aftellen van voor af aan. Ruim een miljoen gebruikers wisten de knop te vinden om erop te drukken. Sommigen deden dat op luttele seconden voor hij afliep. Na tien jaar (in 2015) liep de timer daadwerkelijk af. Beste een prestatie dat je een miljoen mensen zo gek krijgt om naar een pagina te gaan om alleen maar op een knop te drukken.

Bouw samen met ons een community!

Maak kennis met Bind en hoor meer over onze aanpak.

Verandermanagement in 3 stappen:

  1. Concept ontwikkeling
  2. Tooling /techniek
  3. Beheer van community management
Maak een afspraak

Benieuwd wat community management voor jouw bedrijf kan betekenen?

Neem contact op

Ontdek samen met een strategische consultant hoe je een community laat groeien.

Auteur

Peter Staal

Community Building Consultant at Bind

Reacties