Internet is liefde. Dat is mijn kitscherige motto dat in mijn twitterbio te lezen valt. Een gimmick om het ijs te breken bij ongemakkelijke ontmoetingen met mensen die je alleen maar van een platform kent. Dat werkt soms.

Maar het is voor mij meer dan een gimmick. Ik ben een enorme internetoptimist. Wat mij betreft zou Wikipedia de Nobelprijs voor de Vrede moeten ontvangen. Zoveel informatie die vrij beschikbaar is gekomen voor zoveel mensen. Dat heeft de wereld echt ten goede veranderd.

Het optimisme over de rol van het internet van ongeveer 10 jaar geleden heeft wel plaats gemaakt voor angst en ontzag. De disruptieve krachten van het internet zorgen voor aardverschuivingen in de economie en sociale media leiden dikwijls voor massale ophef en persoonlijke onrust.

Maar ik zie nog steeds dat onder dat topje van de ijsberg van al dat geweld vrijwel iedereen de behoefte houdt om samen te werken in digitale omgevingen. Op het werk, in de vereniging, bij de hobby’s. Het kan ook niet anders. Mensen hebben mensen nodig om samen te leven. Daar is nooit iets in veranderd. Alleen nu is er dat machtige en prachtige middel om daar nog efficiënter mee om te gaan.

Dat gaat niet vanzelf. We kunnen niet alles overlaten aan de techniek alleen. Community management is mensenwerk. Ik ben een community builder. Ik help mensen graag op gang om elkaar te helpen. Dat doe ik op een eigenwijze en speelse manier. Met veel content. Met veel aandacht. Offline en online.

Mijn ervaringen deed ik op bij dichtbij.nl. Voor de uitgever TMG werkte ik een concept uit om lokale communities door heel Nederland op te starten. Een platform dat ingericht was voor user generated content met een enkele community manager om te activeren, te enthousiasmeren en te verbinden.

In de uitvoering heb ik veel geleerd vanuit de praktijk. Wie heb je nodig om een relevant product te maken? En wat kunnen leden van de community bijdragen? Wat hebben ze te bieden? Wat hebben wij hun te bieden? Wat hebben de leden eigenlijk elkaar te bieden?

Waarom doen mensen mee?

Het antwoord is vaak simpel. We zoeken allemaal onze plaats om te delen en we zoeken allemaal een beetje aandacht en herkenning.

Internet is liefde.

Zoek me op!
Twitter
LinkedIn

Auteur

Peter Staal

Community Building Consultant at Bind

Reacties