‘Wat voor communities hebben we het dan over?’ ‘Is dat waarom je zoveel op Reddit zit?’ ‘Zijn communities niet een marketingtruc om minder support in te zetten?’ ‘Hoe ga je om met een forum vol zure klagers?’ ‘Wat ga je doen dan met communities?’ 

Wie ben ik

Ik ben Kristin van der Veen, 32 jaar oud en woon in Utrecht. Ik heb Communicatie gestudeerd en heb bijna 8 jaar ervaring met online en offline communities. Mijn geloof in de kracht van communities ontstond direct in mijn eerste baan bij Verbeterdebuurt, een online platform voor meldingen openbare ruimte. Als een van de eerste interactieplatformen waar je ook feedback kreeg van de gemeente, betekende dit heel veel pionieren op het gebied van communitymanagement. Zo leerde ik veel over hoe je weerstand binnen uitvoeringsorganisaties kan overwinnen maar ook over het bepalen van key performance indicators voor communitydoelstellingen. Vervolgens ben ik verder in de IT gegaan en heb ik veel custom interactieplatformen mogen realiseren. Ik zag daarin dat communitymanagement (of meestal het gebrek daaraan) essentieel was voor het succes van het met veel moeite opgezette platform. Ik ben dan ook blij dat ik bij Bind bedrijven kan helpen door mijn ervaringen in communitymanagement, zowel binnen als buiten de organisatie.

Urban Management

Naast mijn werk voor Bind volg ik ook een deeltijd master Urban Management, waar ik onderzoek doe naar grootstedelijke problematiek. Een hele relevante opleiding voor mijn werk als consultant bij Bind, omdat we steeds meer vertrouwen (o.a. door de participatiemaatschappij) op de organische structuren die communities bieden om onze maatschappij leefbaar en aantrekkelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan een buurtapp zoals Nextdoor, maar ook bijvoorbeeld aan de app Too Good To Go waarmee we voedselverspilling voorkomen. 
Ik heb hiervoor als politiek woordvoerder gewerkt voor een jonge progressieve lokale partij met twee zetels in de gemeenteraad van Utrecht. Ik was woordvoerder op o.a. de invoering van de Omgevingswet, Ruimtelijke Ordening, Digitalisering en Energietransitie. Daar zag ik met eigen ogen de kansen die een community biedt voor het versterken van iemands sociale weerbaarheid, maar ook voor het makkelijker vinden van specifieke informatie en het teruggeven van waardevolle feedback (maar dat vinden overheidsinstanties nog steeds best eng).  

Wat wil jij dan met communities gaan doen?

Mijn persoonlijke ambitie voor Bind is om klanten in te laten zien dat werken vanuit een community niet alleen extern een goed idee is voor klanten en gebruikers, maar ook dat intern de organisatie veel baat kan hebben van een sense of community. Denk hierbij aan kennisdeling, snellere conceptontwikkeling en het versterken van onderlinge waarden en normen (visie en missie-besef). 

Waarom zit je dan zoveel op Reddit?

Ah, ja. Ik ben nogal een nieuwsjunkie en dan vooral van wereldnieuws op het gebied van alternatieve energiebronnen, duurzaamheid, circulariteit en architectuur. Ik heb ook een zwak voor Amerikaanse politiek, daar raak ik nooit over uitgepraat. Reddit is hiervoor een heerlijke bodemloze put. Daarnaast ook eindeloos katten-GIF’s kijken, mijn guilty pleasure. Ik ben wel een echte LTL (Long Time Lurker) trouwens, ik heb nog nooit wat gepost of gecomment. 

Zijn communities nu een marketingtruc of niet?

Zeker niet, want om een truc te zijn is een succesvolle community opstarten veel te complex. Er is een intensief opstarttraject nodig en er moet worden geïnvesteerd in het juiste digitale platform. Aan de andere kant is een succesvolle, self supporting community een enorme goede aanvulling op bestaande communicatiemiddelen. Forumtopics zijn bijvoorbeeld altijd goed te vinden op Google, zonder extra SEO- of SEA-kosten. 

En die zure klagers?

Die zijn het leukst. Vooral Nederlanders zijn hierin echt een slag apart. Met negatieve maar actieve communityleden kan je echt heel veel doen. Door het terug te brengen naar een persoonlijke benadering en écht te luisteren kun je een schat aan bruikbare feedback verzamelen. 
Zin om eens door te praten over Amerikaanse politiek? (Of OK, misschien ook welke meerwaarde een sterke community biedt voor jouw bedrijf?) Kom gerust eens langs voor een praatje!

Bouw samen met ons een community!

Maak kennis met Bind en hoor meer over onze aanpak.

Verandermanagement in 3 stappen:

  1. Concept ontwikkeling
  2. Tooling /techniek
  3. Beheer van community management
Maak een afspraak

Benieuwd wat community management voor jouw bedrijf kan betekenen?

Neem contact op

Ontdek samen met een strategische consultant hoe je een community laat groeien.

Auteur

Pieter Veen

Reacties