“Als je fans hebt, heb je ook een community”. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar een kleine nuance is wel noodzakelijk en betekent een wereld van verschil. Ik zou zelf liever willen zeggen: “Als je fans hebt kun je na gaan denken over een community”. Heb je een miljoen volgers op Facebook, dan heb je namelijk nog geen gemeenschap gecreëerd.

Elke community begint met een strategie 

Niet iedereen is bijvoorbeeld fan van Harry Potter om dezelfde reden. Misschien ben je wel een weeskind en voel je je door middel van het verhaal van Harry Potter meer verbonden met andere weeskinderen. OF je schrijft zelf sprookjes en Harry Potter is een inspiratiebron voor je. Misschien ben je een weeskind dat zelf sprookjes schrijft. Nadenken hierover is eigenlijk het begin van het schrijven van je strategie. Je kunt niet zomaar een platform online zetten om alle activiteit vervolgens aan het toeval over te laten. 

Zoek naar het vonkje dat je community zal doen ontvlammen 

Een community starten betekent dus dat je moet inzoomen. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen het faciliteren van een kleine gemeenschap en het informeren van een groot publiek. Wil je een community succesvol opzetten, dan moet je klein beginnen. Ook al zijn de onderwerpen waarover jouw volgers met elkaar in discussie kunnen gaan eindeloos, er moet een startpunt zijn waarmee de verbinding tot bloei zal komen. Anders blijft de activatie uit of sluit de community nauwelijks aan op de doelstellingen van de organisatie.

Ambassadeurs zijn onderdeel van de strategie 

Qua community activiteit gaan we bij Bind altijd uit van de 1-9-90 regel. Hierbij vormt 1% de kern van activiteit (dit zijn de ambassadeurs), 9% doet af en toe mee en 90% komt om te consumeren. De hamvraag is dus, “wie gaan er echt de kar trekken, wie gaan af en toe een vraag stellen en wie komen vooral kijken of ze een antwoord kunnen vinden op hun vraag?”

Na de lancering van de community zal er uiteindelijk vanzelf een groep opstaan die het meest actief is. De vraag is natuurlijk of ze vooral fan zijn van het onderwerp, of dat ze fan van de organisatie zijn waarmee de community verbonden is. Er moet dus een ambassadeursprogramma voor de hele community vastgelegd worden. Dit document is een visie op een groep mensen die samen de organisatie willen helpen om van de community een succes te maken. Een goede visie op ambassadeursschap is tijdloos. Hiermee werf je voor je voor de gehele levensduur van je community betrokken ambassadeurs. Zonder een strategie heb je hier geen duidelijk beeld van. 

Verantwoordelijkheid versus eigenaarschap 

Als je een community succesvol wilt positioneren binnen de organisatie is het zinvol om te kunnen terugvallen op een visiedocument. Omdat we over een visiedocument spreken vloeien hier geen verantwoordelijkheden uit voort maar eerder eigenaarschappen. Je kunt namelijk pas écht draagvlak voor de community creëren als je meerdere afdelingen mede-eigenaar maakt van de community. Dit gaat verder dan ergens mede-verantwoordelijk voor te zijn. Verantwoordelijkheid gaat namelijk nog vooral uit van het nakomen van een set van vooraf bepaalde taken. Wanneer je mede-eigenaar bent heb je de vrijheid om alles te doen om bepaalde doelen te behalen. Zonder visie of strategie zul je nooit mensen mede-eigenaar van iets maken, simpelweg omdat ze niet snappen waarom die doelen gehaald moeten worden.

“>

Bouw samen met ons een community!

Maak kennis met Bind en hoor meer over onze aanpak.

Verandermanagement in 3 stappen:

  1. Concept ontwikkeling
  2. Tooling /techniek
  3. Beheer van community management
Maak een afspraak

Benieuwd wat community management voor jouw bedrijf kan betekenen?

Neem contact op

Ontdek samen met een strategische consultant hoe je een community laat groeien.

Auteur

Pieter Veen

Reacties